,

Post Educația – Pedagogii ale crizei – ateliere

Posted by

În februarie 2023 a avut lansarea activităților cu publicul. Scopul principal al proiectului a fost dezvoltarea unui ecosistem cultural care să susțină educația în abordarea crizelor actuale și crearea destrategii pentru un viitor sustenabil prin valorificarea rolului critic și emancipativ al artei și cel inovativ al noilor tehnologii.

Astfel pe parcursul ultimului an au avut loc mai multe ateliere(teoretice si practice) de formare dedicate cadrelor didactice și celor interesați de educația artistică. 

Proiectul își propune să dezvolte un ecosistem cultural care să susțină educația în abordarea crizelor actuale (climatice, energetice, politice, epidemiologice etc.) și în crearea de strategii pentru un viitor sustenabil, prin valorificarea rolului critic și emancipativ al artei și cel inovativ al noilor tehnologii. În cadrul proiectului vom organiza o serie de evenimente deschise publicului larg printre care: conferința Post-educația în care vor fi invitați teoreticieni ai artei, filosofi, pedagogi etc., expoziții realizate de studenți și elevi din Arad, Timișoara și București, ateliere de idei organizate în aer liber, mai multe sesiuni de mediere culturală la Complexul Muzeal Arad și ateliere pedagogice pilot cu artiști din țară și străinătate.

Vor fi publicate: volumul Post-educația cu articole prezentate la conferința cu același nume; broșurile Pedagogii ale crizei și Next.Ed.Kit – ghiduri de practică pedagogică și mediere culturală, realizate ca urmare a atelierului teoretic Pedagogii ale crizei și prin implicarea organizației Time’s Up! din Linz. Sub îndrumarea lui DARV Collective din Linz vor fi realizate de către elevi și studenți arădeni lucrări artistice de realitate augmentată care vor putea fi regăsite prin intermediul aplicației de realitate augumentată în diverse locații din Arad.

Asociația Doar Mâine își propune să reitereze în viitor realizările din proiect care au avut impact asupra scenei artistice și publicului din Arad.

Pedagogii ale crizei / Atelier teoretic 

În cadrul acestui atelier au fost dezbătut și planificat coțiutul ghidului “Pedagogii ale crizei”. Din discuțiile despre acest ghid au fost notate în cadrul atelierului câteva idei orientative: 

Acesta trebuie să funcționeze ca o platformă deschisă unde se pot adăuga materiale tot timpul;                       

Cele 3 linii dorectoare ale ghidului ar fii: ecologie, tehnologie și afectivitate. 

O temă ar putea să fie biodiversitatea locală, ecosistemul nostru care ar putea să fie și cultural și de mediu;

În arta contemporană primează ideea, o lucrare de artă contemporană nu trebuie să fie neapărat un oiect;  

Diferența dintre artă și design este faptul că rezultatul unui proiect de artă este ambiguu, deschizând niște posiilități fără să ofere o soluție clară. 

Semne de viață / Atelier practic

Atelierul “Semne de viață” a fost un experiment artistic ecocentric de producere a unor imagini artistice cu ajutorul unor culturi bacteriologice.

“Semne de viață” a fost un atelier facilitat de artista Floriama Cândea pentru elevii Colegiului Național Moise Nicoară și Colegiul de Arte “Sabin Drăgoi”  din Arad.                                                                                                                                       

Atelier Darv: artă AR în Spațiul public / Atelier practic 

Atelierul Darv a fost conceput, condus, implementat și co-organizat de DARV Collective: Violeta Ivanova, Mihaela Kavdanska și Florian Weinrich.

Acesta a fost o experiență de 5 zile în care studenți de la Facultatea de Design UAV Arad și elevi de la Colegiul de Arte “Sabin Drăgoi” din Arad au creat lucrări de Artă Augumentată.

Prefigure urban spaces. Practicising other, transformed futures 

Pe parcursul acestui atelier au fost făcute exerciții de viitor î care participații și-au imaginat în mod jucăuș narațiuni ale unei lumi transformate. În cadrul acestui atelier participanții și-au însușit noi moduri de a gândi cu voce tare despre viitoruri posiile, văzâbd orașul într-o lumină nouă. 

Atelierul a fost facilitat de memrii organizației Time’s up din Linz Austria și a fost adresat tinerilor implicați civic în Arad. 

Arta și muzeul ca instrumente pedagogice / Atelier practic

În cadrul acestui atelier participanții s-au putut familiariza cu metode moderne și interactive pentru descoperirea patrimoiului local arădean precum și cu lucrările expuse în Muzeul de Artă Arad. 

Atelierul a fost condus de către Delia Popa și a fost dedicat cadrelor didactice din Arad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *