Create Yor World – Artist Talk & Workshop / Vincent Adali & Leonard Pabisch
Într-o lume care pare că se sfărâmă precum un biscuite, doi adolescenți își fac o introspecție pentru a afla care este calea echitabilă pe care poate merge o societate aflată într-o asemenea situație.
Leonard Pabisch și Vincent Adali au fost ambii participanți din cadrul atelierelor “Create Your World”, pavilion al Festivalului Ars Electronica dedicat adolescenților și tinerilor interesați de tărâmul de intersecție a științei tehnice și a știintelor umaniste.
Așa cum descrie Annika Rhode în cadrul Conferinței Post-educația, “Create your World” însumează programele și inițiativele dedicate în special tinerilor creativi din cadrul Festivalului Ars Electronica din Linz.
Leonard Pabisch este un adolescent care a crescut la o fermă dintr-un sat în Austria. În acest context Leonard a creat o legătură specială față de animalele crescute acolo, acestea fiind o componentă importantă în modelarea intereselor sale din viață. În prezent Leonard este ucenic în mecatronică și în viitor intenționează sa studieze Fizica la Viena.
Vincent Adali are 17 ani, iar până la această vârstă a reușit să asimileze un impresionant bagaj de cunoștințe tehnice din domeniul cinematografic. Ghidat de tatăl său care este fotograf de profesie, Vincent a dezvoltat o serie de aptitudini practice și creative în zona filmului, până la această vârstă Vincent realizând două scurt-metraje.
În cadrul workshopului “Create Your World”*, veți avea oportunitatea de a viziona “Die Blaue Stunde” un scurtmetraj de 25 de minute, o vizionare urmată de o discuție cu participarea publicului pe marginea subiectului filmului și a aspectelor tehnice care au dus la crearea scurtmetrajului. “Die Blaue Stunde” dezbate conflictul interior al “generației Z” fracționat între altruismul față de societate, descoperirea de sine și integrarea generației în contextul dinafara ecranelor.
*Pe scurt despre “Create Your World”
Programul “Create your World” de la Ars Electronica este împărțit în trei secțiuni: “u19”- create your world”, “create your world – tour” și “create your world – festival”.
“u19 – create your world” programul dedicat tinerilor creatori și gânditori critici cu vârsta până în 19 ani, colectează idei pentru un viitor împărtășit sub forma de filme, jocuri pe calculator, instalații, sculpturi, poeme, povești, desene și invenții pronind de la concepte care prezintă o formulă prin care poate fii creat un viitor echitabil.
“Create your world Tour” este programul care aduce ateliere și programe educaționale cu subiectele artă, societate și tehnologie în școli. Metode interactive, noi tehnologii și declarații artistice sunt pregătite în formate potrivite de a fii utilizate în scoli de către profesori și elevi deopotrivă. Aceste ateliere sunt organizate de către Ars Electronica în mod gratuit pentru școli, elevii participanți în acest program având oportunitatea să fie ei înșiși educatori. Leonard Pabisch și Vincent Adali fiind doi elevi care vor avea rolul de facilitator în cadrul atelierului organizat cu ocazia “Weekend-ului educației prin artă” organizat de Asociația Doar Mâine la finalul proiectului Post-Educația. Pedagogii ale crizei (2023).
“Create your world Festival” reprezintă festivalul generațiilor viitoare din cadrul Festivalului Ars Electronica pentru gânditori și gânditori ai viitorului. Aici vizitatorii pot să exeperimenteze și să încerce lucruri noi sub forma a diferite laboratoare și colaborare cu artiști și asociații, fiind locul în care noi tehnologii, modele de viață și concepte neobișnuite pot să fie testate.
Annika Rhode* amintește și de importanța networkingului care se poate realiza în cadrul acestui program, o multitudine de proiecte aducând persoane din țări și contexte diverse într-un spațiu comun, de cele mai multe ori aceste colaborărilegenerând ulterioare proiecte artistice comune.
*Annika Rhode a studiat teatru, film și media precum și jurnalism și comunicare la Universitatea din Viena. A lucrat în variate domenii culturale cu focus pe munca cu tinerii. Din anul 2021 Annika lucrează pentru Festivalul Ars Electronice, în sectorul “Create your world”.
Leave a Reply