DIANA CHIRU, CATY ȘAMATA – FRAGRANCE FORGED MEMORYSCAPES

Posted by

Slide 2

Click here to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Slide 3

Click here to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Diana Chiru este absolventă a programului de master Interactive Technologies for Performing and Media Arts – ITPMA

Artista este interesată de explorarea neîncetată a modului în care corpul uman poate deveni o interfață de comunicare între suflete și mașinării. Pentru Diana Chiru, “arta se întâlnește cu tehnologia, creând o simfonie vizuală emoțională în care expresia se contopește cu inovația și creativitatea se întrepâtrunde cu cunoașterea” – Diana Chiru

Caty Șamata este stundentă în anul 2 la programul de master ITPMA.
Caty este artistă emergentă în New Media, Caty Șamata combină tehnologia și arta povestirii pentru a explora limitele lumii digitale și ale unor teme umaniste.

Pe tărâmul designului și ficțiunii speculative, instalația celor două artiste imaginează un viitor în care sănătatea mintală este revoluționată cu ajutorul tehnologiei. În centrul acestei lumi conceptuale, nano-boți olfactivi ocupă un rol central. În narativa specultativă propusă de cele două artiste, VR este o metodă ce aparține trecutului ce presupune resurse nelimitate și ore nesfarșite muncă migăloasă de modelare a amintirilor urmărind să le imite cu acuratețe maximă. Metoda Realității Virtuale nu era doar foarte costisitoare ci și menită să creeze erori, deoarece amintirile noastre se modifică natural de-a lungul timpului.

Viziunea imaginativă a artistelor prezintă o alternativă mai ușor de accesat și mai eficientă. Nano-boții olfactivi, într-o formulă speculativă, transportă indivizii în propriile amintirii ca observatori pasivi, eliminând necesitatea elaborării unor simulării VR elaborate. Terapeuții pregătiți, buni practicienii ale metodelor specifice acestor tehnologii inovative, ghidează pacienții în călătoria lor spre o mai bună defragmentare și reintegrarea a amintirilor, ducând la un proces terapeutic mult mai eficient și mai accesibil.

În acest univers speculativ, explorăm o schimbare semnificativă, unde SF-ul se întâlnește pe acealși tărâm cu metodele terapeutice. Nanoboții olfactivi sunt prevestitorii acestei transformări, oferind imagini ale unui viitor în care tehnologia și bună-starea psihică vor converge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *