Cercetarea artistică, practică academică sau necesitate a artistului?

Posted by

Perioada:
15.11.2023

Program:
17.00-18.30

Locația:
UPT Campus Creativ Timișoara
Bulevardul Vasile Pârvan 2, Timișoara 300223

Acces:
Liber

Dezbatere în cadrul expoziției Expoziția Laborator Speculativ Doar Mâine 1.0 ocazionată de lansarea în premieră a volumului Cercetarea Artistică, practici și metode, de Alexandru I. Berceanu la Editura Presa Universitară Clujeană, primul volum dedicat în România acestei abordări în cercetare. Grafica, Sorina Vazelina.

Dezbatere moderată de Marius Stoica, Asociația doar Mâine cu:
Liviu Malița
Eleonora Ringler-Pascu
Mihai Zgondoiu
Levente Kozma
Adelina Bulibașa
Alexandru Berceanu

Cercetarea artistică este o practică în creștere în ultimele decade atât în practica artistică cât și academică producând din ce în ce mai multă cunoaștere și progres în arte, declarația de la Viena (@Vienna Declaration for Artistic Research https://www.linkedin.com/…/vienna-declaration…/…) propunând recunoașterea și finanțarea acestei abordări alături de toate celelalte metode de cercetare.
Cartea aprofundează metode de cercetare artistică performativă, prin joc, animație sau film oferind exemple de aplicare practică a acestora.
Volumul este publicat în cadrul proiectului editorial Cercetarea Artistică, practici și metode co-finanțat de AFCN.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Biografii:

Marius Stoica, curator al expoziției “Laborator Speculativ Doar Mâine 1.0”, este teoretician cu studii în domeniul filosofiei contemporane. Proiectele sale se situează între filosofie, artă, ecologie, educație și tehnologie. Din 2016 a început proiectul etho.tk care își propune să exprime prin diverse abordări artistice (instalație, video performance, netart etc.) un ansamblu de idei filozofice circumscrise realismului speculativ. Marius este, de asemenea, un susținător și promotor al tehnologiilor deschise și open source. Actualmente lucrează ca responsabil pentru digitalizare și noile tehnologii la Biblioteca Județeană din Arad.
Website: etho.tk.doarmaine.ro

Liviu Malița este istoric și critic literar și teatral, este profesor doctor la Departamentul de Teatru al Facultății de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj. Aria sa de interes include istoria literaturii și a teatrului european și românesc, sociologia, istoria mentalităților și teoria artei. A publicat ca autor unic sau a coordonat mai multe volume despre fenomenul cenzurii în perioada comunistă. Predă cursuri de teoria dramei, psihanaliză teatrală și de estetica teatrului. A făcut parte din gruparea revistei Echinox și este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Este membru al Centrului de Cercetare și Creație în Teatru, Film și Media ”Vlad Mugur”. Volume publicate: Spațiul teatral. O privire sintetică (2013); Extremele artei (2010); Paradoxuri ale esteticii (2009); Teatrul românesc sub cenzura comunistă (2009); Nicolae Breban.Monografie, antologie comentată, receptare critică (2001); Alt Rebreanu (2000), Eu,scriitorul. Condiția omului de litere din Ardeal între cele două războaie (1997).

Eleonora Ringler-Pascu, prof. univ. la Universitatea de Vest din Timișoara, doctorat despre teatrul lui Peter Handke – Universitatea din Viena, abilitare cu teza: Dramaturgia în secolul 20: experiment, antiteatru, teatru postdramatic sau neodramatic, reîntoarcere la tradiţie, redactor șef al revistei de studii teatrale DramArt (2012-2021), arii de cercetare teatrul contemporan austriac și german, teatrul minoritǎţii germane din Banat.

Mihai Zgondoiu (n. 1982) este artist, curator și galerist independent cu studii doctorale în domeniul artelor vizuale. Începând cu anul 2014 predă la Universitatea Națională de Arte din București, iar din 2018 (în paralel) la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. De asemenea, Mihai a fost iniţiator şi coordonator al galeriei Atelier 030202 din București (2009 până în prezent), co-curator al galeriei geamMAT a Muzeului de Artă din Timișoara (2012 – 2014) și Co-Curator al proiectului „Atelier în tranziție” (2009-2013). A câștigat Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru „Artă în spațiul public” (2017), și Premiul JCE Contemporary Art Bienalle – selecția românească (2019). În 2018 a curatoriat expoziția „Urban Steps” la Muzeul Național de Artă Contemporană – București, iar în 2019 expozițiile „Young Blood” din Pavilionul Supercontemporan Art Safari- București și „Electrecord – Romania in vinyl covers” din cadrul Festivalului de Artă Europalia – Bruxelles. Cele mai recente expoziții în care a participat sunt: „Re-Conception”, Triennials of Extended Media, Pavilion Cvijeta Zuzoric, Belgrad (2019), “The Uslan International Woodcut Biennale”, Uslan (2019), “JCE Contemporary Art Bienalle”, The Belfry – Montrouge, “Fragments”, BOZAR Centre for Fine Arts, Brussels (2019), “HIT” – Kanal Centre Pompidou, Brussels (2019), și “Bucharest Artworlds at The Wrong Biennale #4”, Rezidența 9, București (2020).

Levente Kozma este artist, curator și manager cultural, locuiește și lucrează în Timișoara. În 2002 a absolvit Facultatea de Arte din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Lucrează în domeniul video, fotografie, instalare și performance. Ca artist a participat la o varietate de proiecte în România, Marea Britanie, Ungaria, Serbia, Irlanda de Nord, SUA, Germania.Director și curator al festivalului Simultan pentru video, arte media și muzică experimentală. Co-fondator al asociației culturale Simultan, care promovează și sprijină evenimente în domeniul artei și culturii contemporane.

Adelina Laura Bulibașa este o artistă multimedia, specializată în artă digitală, activând și în domeniul artelor new media, regizând și producând filme, fotografie și teatru. Ea a manifestat, de asemenea, un interes pentru diferite domenii precum robotica, interacțiunea om-calculator și arta luminii. Și-a terminat masterul în domeniul Multimedia interactivă la Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și diplomă de licență în Fotografie-Video-Prelucrare computerizată a imaginii la Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest din Timișoara. Acum, sub coordonarea conf. univ. dr. Rodica Mocan, Adelina studiază pentru a obține propriul doctorat științific în zona artelor new media.

Alexandru Berceanu este regizor de realități mixte activ în domeniul New Media, VR al instalațiilor și artelor performative. Cea mai recentă expoziție a sa a fost White Imprint la Galeria Mobius. Lucrează în medii diverse: roman grafic „Mickey pe Dunăre”, experiențe VR interactive „Atinge”, „Bucharest ‘41”, Teatru Imersiv, Interfața” sau „Bucharest ‘41 Tur Retur”, performance și instalații. În lucrările recente este interesat de interacțiunea cu roboți și AI precum în instalațiile performative „Who Am I?” sau „Interferențe pierdute” și decoruri virtuale în “Pisica lui Schrödinger”. Alexandru Berceanu este în căutarea
de narative vindecătoare. Lucrările sale au fost prezentate la Galeria Mobius, Atelier 35, Mirage Festival Lyon, Ars Electronica, Internetics, Astra VR, Rezidența BRD Scena9.
Alexandru Berceanu este profesor în cadrul masteratului de tehnologii interactive al UNATC și cercetător interdisciplinar în teatru și neuroștiință. A publicat volumul Răsturnând Paradigma Pedepsei și numeroase articole științifice.
Vă invităm să vă alăturați acestei călătorii captivante în lumea artei speculativă și a cercetării inovatoare. Expoziția reprezintă o oportunitate unică de a explora noile direcții ale gândirii speculativă și ale dezvoltării artistice în contextul contemporan.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să vizitați site-ul nostru web https://doarmaine.ro/ sau să ne contactați la [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *