,,Prefigure Urban Spaces. Practising other, transformed futures” un atelier organizat de Post-Educația cu Time’s Up din Linz

Posted by

de Ruzsa Denisa

Articol preluat de pe Criticarad.ro

Atelierul este realizat de membrii organizației Time’s Up din Linz Austria.

Time’s Up își desfășoară activitatea la sediul din Linz, Austria, din 1996, a expus și a colaborat cu un număr mare de parteneri din Europa, Asia, Africa, America de Nord și Australia.

Acesta avut loc în perioada 22 – 23 septembrie 2023,  între orele 9.30-16.00, la spațiul Laborator Speculativ DM de pe Str. Gheorghe Lazăr, Nr. 11 din Arad, care a fost recent deschis.

Atelierul a avut loc în limba engleză și s-a adresat tinerilor implicați în societatea civilă* din Arad, cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani.

Societatea civilă se referă la voluntari, membri ai ONG-urilor, oameni implicați în acțiuni civice, oameni care dezvoltă activități și proiecte pentru comunitate, oameni care doresc să se implice.

Atelierul face parte din proiectul Post-Educația, care este o componentă a traseului Orizonturile Cunoașterii (dezvoltat de Asociația Doar Mâine, Minitremu, Asociația Foc și Pară și Kinema Ikon) din cadrul Programului Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Complexul Muzeal Arad.

„Exercițiul de viitor se va concentra pe calitățile viitoare care lipsesc în prezent, precum și pe cele emergente în spațiul urban și pe posibilele utilizări și efecte ale acestora pentru rezidenții din diferite generații, culturi și nevoi. Înainte de atelier, vom oferi o perspectivă asupra circulației ideilor despre alfabetizarea viitorului – abilitatea de a gândi colectiv la posibilele transformări. Acest lucru va duce la partea de atelier concepută ludic, în care ne vom dedica proceselor moderate bazate pe metode adaptate, condensate și extinse de dezvoltare a scenariilor. Aceasta este o abordare pe care noi, cei de la Time’s Up, o considerăm esențială pentru co-crearea activă a viitoarelor dezirabile. Din acest moment, imaginația utopică practică a participanților devine în centrul atenției. Într-un mod necomplicat, ușor și cu prag scăzut, ghidăm participanții prin exerciții care susțin antrenamentul simțului nostru de posibilitate pentru a gândi cu voce tare la viitoarele probabile, plauzibile, (im)posibile și preferate. Exerciții care vă invită să explorați natura viitoare a lumilor posibile și impactul lor asupra vieții individuale de zi cu zi.” Time’s Up

Am obținut un interviu de la Tina Auer și Tim Boykett, din echipa Time’s Up care au venit din Linz, Austria, pentru a susține atelierul aici, la Arad.

Cum a fost șederea voastră aici în Arad? Ați avut timp să vizitați câteva locuri de prin zonă?

Tim: Aș spune că a fost minunat, mi-a plăcut foarte mult.

Tina: Da, și un lucru grozav este că, de îndată ce mergi în locuri în care ești invitat să faci lucruri, să lucrezi cu oameni, dacă ai noroc, ai oameni grozavi ca Nita în jurul tău care îți arată locuri și sugerează locuri pentru tine. Atunci ai o cheie complet diferită pentru un oraș sau un loc în care nu mai ești turistul normal. Dintr-o dată poți ajunge în spatele ușilor pe care probabil nu le-ai fi găsit fără să ai pe cineva ca Nita.

Tim: Lucrând într-un oraș sau vizitând ca turist, trebuie să faci lucruri și asta îți dă o idee diferită despre locul în care se află orașul, deoarece ca turist te uiți doar la locurile frumoase. Ultima dată am mers la o pădure și 3 insule la marginea orașului și asta a fost destul de înspăimântător pentru că era un pod pe apă pentru trecerea pe partea cealaltă. A fost foarte frumos din cauza mediului.

Tina: Deci da, ne-a plăcut foarte mult și da am avut șansa să vedem locuri.

Cum a început proiectul „Time’s Up”?

Tim: Time’s Up funcționează de 26 de ani. A început ca un proiect de 1 an care a avut expoziții în jurul instalațiilor submersive în mașinării și a continuat de atunci. În fiecare an învățăm lucruri noi și încercăm lucruri noi.

Tina: Au fost destule lucruri interesante care ne țin să continuăm.

Deci a început ca un mic proiect?

Tina: Da, un proiect de unul sau 2 ani, așa cum spunea Tim, plin de instalații de artă media și apoi a crescut și a devenit un organism.

Tim: Și lucrurile pe care le-am făcut continuă să se schimbe de-a lungul anilor.

Atelierul dumneavoastră s-a bazat pe futurizare. Care sunt pașii pe care i-ați făcut în procesul de futurizare?


Tina: Cred că ar trebui să începem cu futurizarea, așa cum o vedem, ca un verb, ca ceva ce poți face, ceva ce poți învăța și ceva ce poți antrena. Uneori ne place să ne referim la ea ca un mușchi pe care îl poți folosi și dacă nu Nu-l antrenezi, îl pierzi. Așa că, pentru că tot spunem asta, nu suntem futuriști, nu suntem futuriști antrenați, facem doar planificare strategică cu o abordare foarte jucăușă a modului în care ne putem imagina împreună posibile viitoruri.

În acest caz a fost vorba despre spații urbane, viața socială în spațiile urbane și am lucrat la un anumit proces, acest proiect presupune că desfășurăm promoții pentru a implica un grup de interes în participanți. Am dezvoltat un fel de exerciții în aceste zile sau ore, timpul petrecut, petrecem de la 4 ore până la 5-7 zile. De data aceasta începem de fapt cu o abordare foarte jucăușă. Am ales să le permitem participanților, care nu au fost niciodată în speculații sau gândire creativă, participarea.

Nu a fost niciodată cazul aici, deoarece majoritatea participanților aveau deja o înțelegere foarte largă, largă și minunată a imaginației, dar cu toate acestea am început cu un lucru numit „un lucru din viitor”. Este doar un fel de exercițiu de imaginare a unui viitor posibil în care ai un viitor de vis, un ziar, și te gândești cum ar arăta acel ziar în 25 de ani înainte, sau 20 de ani înainte, cum ar putea fi folosit sau cum ar funcționa sau ce ar însemna și cum ar arăta. Și cu mai multe runde cu sugestii diferite și participanții alegându-și propriile sugestii, au dezvoltat narațiuni și povești. Acesta a fost primul pas.

Tim: Acea deschidere foarte liberă nu este menită să ghideze restul proiectului, este să ne deschidem ochii în timp ce pășim în procesul de căutare a lucrurilor în oraș, oamenii ar trebui să vină sau să plece, ce este benefic pentru calitatea vieții sau incalitatea vieții și le colectăm și le discutăm înainte de a trece prin procesul de a spune ce ar fi interesant de adăugat și scăzut.

De exemplu, implicațiile ar trebui să fie adăugarea bărcilor pe râu și, dacă asta va avea un impact, ei înțeleg că lucrurile au implicații precum un lanț de reacții, ar trece de la ideea că ar avea schimbări tehnologice, la schimbări psihologice în implicații vii și apoi din nou înapoi la idee. Deci, acesta a fost ca miezul, partea de lucru a procesului într-un anumit sens și apoi am trecut la procesul de a imagina o grămadă din aceste schimbări, cum să creăm de fapt lumea, chiar orașul Arad peste câțiva ani.

Care este intervalul de timp? cât timp ar dura ca aceste lucruri să aibă loc? ce schimbări vor fi în lumea acelei povești.? Ne putem imagina cine este acolo, cum miroase, cum arată instituțiile. Deci asta seamănă cu ficțiunea sau cu literatură, construind cum ar arăta o lume imaginară.

Tina: Și, deși au aceste baze sau temelie ale unei lumi posibile sau ale orașelor posibile în viitor, o extindem și apoi o canalizăm din nou, chiar și noi ne gândim la viitor, să presupunem că încă sărbătorim anumite ocazii în această lume sau în acest viitor și lucrul trece de la acest spațiu larg de idei la un aspect mai agitat, ca un artefact găsit de un arheolog, cum ar fi artefactele pe care oamenii le vor găsi în viitor. Și dacă spui ok, vom sărbători, care a fost acel exemplu…

Tim: A existat ideea că în zilele noastre sărbătorim sacrificând alge marine sau politicieni, sirenelor care nu am idee ce ar însemna, cred că un fel de personaje sau figuri de spirite ale zeilor ca în folclorul românesc. Și asta se făcea o dată pe an, pe o perioadă de o lună, și a existat acest amestec frumos între implicațiile vii și a fost celebrarea eliberării de lucruri rele, celebrarea lucrurilor bune, aceste legende vechi ale României.

Tina: Și apoi s-a ajuns la rezultat, aceste imaginații cu sărbători, a fost un festival, o sărbătoare de o săptămână, o petrecere, o recoltă etc.

Tim: Pentru un ziar, pentru a vedea ce se întâmplă acolo și pentru a încerca să descrie ca pe un artefact dintr-un posibil viitor. Și un lucru care este cu adevărat puternic este să luăm lucruri pe care le înțelegem, cum ar fi un ziar sau o revistă, și să creăm o replică a acestora, făcând o replică în imaginația ta, îți imaginezi că o să citești asta, acel format are sens pentru tine și noi obținem o înțelegere mai intruzivă a modului în care va fi acel viitor posibil și cum ar funcționa.


Pot tinerii să schimbe viitorul speculând soluții la problemele existente?

Tim: Doar așa s-ar schimba lumea și, la urma urmei, o facem tot timpul, acesta este un proces pe care l-am avut mereu în desfășurare și, din păcate, multe dintre speculațiile noastre despre posibile viitoare  chiar dacă suntem foarte restricționați de ceea ce am spus, a fost posibil. Exersând această imaginație a posibilelor viitoare, puteți schimba modul în care viitorul va fi imaginat.


Care este cea mai bună parte în a lucra cu atât de mulți oameni creativi?

Tina: Că ai o șansă sau că ești împuternicit sau că ești inspirat să ai șansa de a schimba lumea.

Tim: Și știind că există o grămadă de oameni care sunt motivați sau interesați și plini de bucurie creând sau gândindu-se la posibile viitoare, așa cum aș putea eu, nu este ca oricine întotdeauna, majoritatea oamenilor doresc să păstreze lucrurile așa cum sunt. Extrag singuri baza. Deci există un interes, un entuziasm pentru a face viitorul interesant.

Tina: De asemenea, scapi de senzația de a fi paralizat, nu îți mai este frică de viitor, s-ar putea să te mai gândești la viitor, dar nu este un fel de lucru monolitic care te prinde, îți dai seama că sunt mulți ca tine acolo, nu. Doar tu să aștepți ca ei să schimbe lumea. Deci da, te ajută să te trezești dimineața cu mult mai mult optimism sau îți dă speranță și încerci în continuare să fii misionar.


Ce părere aveți despre adolescenții din România?

Tim: Sunt nebuni!! 😀

Tina: Nu generalizăm, nu se poate, am venit doar să vedem oamenii cu care lucram zilele trecute la atelier. Nu doar că sunt inspirați, dar ne inspiră. Ei au rămas cu noi, ne-au încredințat în acest proces, pur și simplu au fost de acord cu tot ceea ce le-am cerut să facă și s-au „înnebunit” într-un mod cu adevărat pozitiv să facă asta. A fost minunat!


Sunteți mulțumit de rezultatele sau de rezultatul acestui atelier?

Tim: Aș spune că da, suntem mulțumiți în sensul că ceea ce am sperat să facem s-a întâmplat, în sensul că știind că nu știm niciodată ce se va întâmpla de fapt. Am primit un feedback ieri, cineva a spus că lucrul provocator pe care l-am cerut este să trecem dincolo de zona lor de confort și că a fost un lucru bun.

Tina: Nu avem nicio așteptare la început, lăsăm mereu spațiul deschis, pentru că un astfel de atelier ca acesta ne poate surprinde oricând chiar și pe noi înșine.

Plănuiți să reveniți cu un astfel de atelier în viitor?

Tim: Am fost întrebați și ieri, răspunsul este că astfel de ateliere sunt pe bază de invitație, iar tu ești invitat la ele așa cum noi suntem invitați printr-o organizație ca cea pe care Nita o conduce cu o grămadă de oameni, care ne-au invitat  să venim aici. Arătând cum acest proiect este foarte simplu, cu o grămadă de detalii, desigur, poate că va trebui să revenim, pentru că sunt o mulțime de lucruri pe care nu le-am făcut încă și putem învăța și putem vorbi și încuraja să facă ei înșiși astfel de lucruri.

Tina: Suntem întotdeauna bucuroși să împărtășim procesele noastre, deoarece ne bazăm și exercițiile pe metode și instrumente care sunt deja disponibile și le adaptăm ușor sau le modificăm. Așa că suntem fericiți să spunem oricui sau tuturor cum funcționează. Ne-ar plăcea să revenim!

Tim: Este foarte frumos să fii din nou în anumite locuri, ieri au fost mulți oameni care au întrebat dacă există șanse să ne întoarcem sau să rămânem puțin mai mult. Și răspunsul este întotdeauna da, cu siguranță. Aclamarea acestei tehnici este ceva despre care vorbim în cartea pe care am publicat-o recent, Future Brought to life.


În conformitate cu afirmația „Deși viitorul poate să nu fie previzibil, este cu siguranță imaginabil”, Futures Brought to Life, cartea care a fost publicată în iulie 2023, presupune că experiența imediată și implicarea practică cu problemele viitoare ne îmbunătățesc percepția și imaginația asupra viitorul.

ENG ON THE CRITICARAD WEBSITE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *