, ,

CĂLINA CREȘTIN – MOTHER NATURE – THE MASS PRODUCER

Posted by

Călina Creștin este designer și artist vizual originar din Arad unde a finalizat studiile liceale la Colegiul de Arte cu specializarea în Artele Sculpturii. Călina studiază mai departe Design de Produs la Rotterdam de unde revine în România să se stabilească la Timișoara unde în prezent studiază la secția de Mobilier și Amenajări Interioare la Universitatea Politehnică din Timișoara.

Viața ca o țesătură – o scurtă prezentare a contextului

Timothy Morton și Bruno Latour ne reamintesc că perceperea lumii naturale ca fiind un “organism” separat de lumea umană este nu doar o problemă din punct de vedere etic ci și că experiența din ultimele secole a dovedit ca acest tip de percepție a lumii naturale are la bază un discurs fals.
Microorganisme din intestinele noastre ajută digestia, în timp ce altele compun microbiomul pielii. Polenizatori precum albine sau viespi contribuie la producerea hranei pe care o consumăm în timp ce organisme de fotosinteză precum arborii sau fitoplanctonul asigură oxigenul de care avem nevoie pentru a rămâne în viață, absorbind în schimb dioxidul de carbon pe care îl eliminăm.
În Antropocene putem observa tot mai mult modul în care soarta umanității si cea a naturii sunt intercalate. Guvernele și corporațiile au un asemenea control asupra sistemelor naturale pe care le exploatează încât deztabilizează chimia fundamentală a sistemului climatic global.

Mother Nature – The Mass Producer” – Călina Creștin

În lucrarea sa Călina Creștin “Mother Nature – The Mass producer” propune o reconectare a omului cu lumea naturală prin utilizarea directă a produselor naturii.
“În lucrarea Mother Nature – The Mass Producer, abordez tema unui viitor în care design-ul biofilic și biomimicry sunt duse și mai departe, concentrând atenția pe modul în care însuși Mama Natură produce în masă creațiile sale: scoici, crengi, fructe, ființe.”

Biomimetica este o altă metodă utilizată de Călina în proiectarea și dezvoltarea proiectelor sale. Conform Janinei Benyus, biolog, autor și consultant în inovație, biomimetic vede natura ca pe un model. Studiază modelele naturii și le imită sau le folosește ca sursă de inspirație pentru proiecte de design sau produse care au ca scop rezolvarea unir probleme specifice umanității.

Temele explorate în proiectele sale au deseori legătură cu natura și umanitatea, așa cum vom vedea în lucrarea prezentată de artistă în cadrul Expoziției Laborator Speculativ Doar Mâine.
Cu o estetică veselă, o cromatică variată, artista accentuează forma, care este și organică însă trecută prin filtrul geometriei și modularității.

“Cum ar fi dacă noi ca oameni și ca designeri, am înlocui produsele pe care le folosim în viața de zi cu zi cu echivalentul lor din natură?”

Lucrarea Călinei este o colecție deschisă, experimentală și o invitație a imaginarea colectivă a unui viitor în care oamenii a putea să meargă în propria curte pentru a-și obține periuța de dinți, o solniță sau chiar un desfăcător de bere, invitându-ne înt-un final să încercăm să gasim o rezolvare pentru destabilizarea chimică fundamentală a sistmului climatic global.

“Ar putea producția în masă să fie un proces cu adevărat sustenabil?”

Item no.1 “Mother Nature – The Mass Producer”
Item no.2 “Mother Natrure – The Mass Producer
Item no.3 Mother Nature – The Mass Producer



LINK
https://calinacrestin.wixsite.com/themassproducer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *