CE AM FĂCUT PÂNĂ ACUM ÎN LABORATORUL SPECULATIV DOAR MÂINE? ÎNTÂLNIREA CU SAM BUNN

Posted by


În perioada iulie – octombrie 2023 au avut loc întâlniri de lucru ale artiștilor din cadrul proiectului Laborator Speculativ “Doar mâine”, întâlniri în urma cărora au luat naștere mai multe proiecte artistice aflate la intersecția dintre arta vizuală, știința și tehnologia.
Pornind de la metoda speculativă din design, proiectul propune și încearcă să răspundă unor întrebări cu privire la un viitor alternativ imaginând deasemenea diferite soluții pentru diferite scenarii.
Astfel artiștii participanți din cadrul proiectului, problematizează spre exemplu subiectul “viitorului curat” pe care ni-l servesc diferite campanii de ecologie, se problematizează relația comunităților umane cu animalele sălbatice, se problematizează dorința umanității de a cucerii spațiul cosmic si se propune natura ca fiind deja cel mai important designer de pe Pământ.
Înainte însă de a trece la prezentarea artiștilor din cadrul Laboratorului Speculativ DM, am dorii sa ne oprim puțin asupra prezentării susținute de Sam Bunn în luna iulie 2023.
Sam Bunn (n.1978) este artist si educator britanic stabilit în Linz.

Lucrările sale îmbină mai multe medii de lucru precum, instalații, performance și film prin care acesta propune și crează idei de experimente/experiențe, iterații și prototipuri pe care de cele mai multe ori le realizează prin colaborare cu alți participanți.

În ultimii ani practica sa artistică s-a focusat asupra imaginării și creării unor “viitoruri” (futures) mai pozitive.
În prezent Bunn lucrează la dezvoltarea unui joc video, al unui sitcom și la scrierea unei serii de povestiri scurte.
Bunn declară adesea cu entuziasm: “Trăim deja în viitor”, iar apoi mai mult în șoaptă continuă afirmația: “din punct de vedere tehnologic cel puțin”.



Prezentarea sa din cadrul Laboratorlui Speculativ “Doar Maine”, explică modul în care funcționează metoda speculativă în design și prezintă importanța existenței utopiilor în lumea prezentă.
Bunn observă că mare parte a filmelor SF prezintă viitorul ca fiind ori apocaliptic, ori un viitor în care ceva decide sa distrugă omenirea sau este un loc în care diferetele dintre bogați si săraci sunt mult prea mari, și doar cei cu putere financiară mai pot să supraviețuiască.
Pornind din acest punct, Bunn se întreabă în prezentarea sa “ce ar fii dacă ar inlocuii viitorul apocaliptic cu unul in care lucruile sunt bune, ideale pentru toata planeta?”
Mai departe făcând referire la lucrarea cu titulul “Utopia”, scrisă de Thomas Moore (1478-1535), utopia fiind un loc bun, echitabil, dar care există doar într-o lume imaginară.

Descrie această lucrare ca fiind un amuzant comentariu social, o fictiune speculativă chiar, care face referire la timpul și spațiul actual, reimaginându-le având la bază idei și valori pozitive, optimiste, testând și porblematizând o situație curentă. În urma acestui proces creându-se spațiu mental pentru imaginarea unor noi lumi.



Mai departe artiștii din cadrul Laboratorului speculativ, pornesc de la aceasta prezentare în proiectarea acestor lumi noi, iar aceste proiecte artistice se vor putea vizualiza în cadrul Expoziției “Laborator Speculativ DM” din luna noiembrie la Timișoara.

În încheierea prezentării sale, Sam Bunn ne invită la reflexie “O hartă a lumii care nu include o Utopie, nu merita citită nici măcar pe fugă, deoarece aceasta exclude exact acel loc în care umanitatea are să găsească un loc sigur mai mereu.” – Oscar Wilde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *