Fascinația și dragostea față de natură a fost de-a lungul istoriei surse de discuții generatoare de mari opere de artă. Fie că am regăsit natura surpinsă în tablouri cu peisaje cu nuferi sau floarea soarelui sau prin sculpturi realizare din bucăți de copaci, artiștii continuă să aducă legătura dintre om și natură în galerii în forme exceptionale.
În 2014 Olafur Eliasson prezintă în cadrul expoziției personale de la Muzeul de Artă Modernă Louisiana din Danemarca 3 instalații integrate perfect in arhitectura si contextul locului. În timp ce instalațiile sale din cadrul expoziției “Riverbed” se focusează asupra încărcăturii culturale a spațiului ca și instituție acestea reușesc să aducă în focus experiența senzorială locală și să o prezinte ca parte a unei experiențe globale.
În 2023 Coman Flavius reușește prin lucrarea sa “O2 Touch” din cadrul expoziției Laborator Speculativ Doar Mâine 1.0 nu doar să aducă publicul mai aproape de “sufletul naturii” ci și să îl facă pe acesta vizibil și “audibil”.
“O2 Touch reprezintă un memento al interconexiunii noastre cu mediul înconjurător. Această lucrare are ca scop încurajarea vizitatorilor de a reflecta asupra impactului adus asupra lumii naturale și ghidarea lor spre conștientizarea și aprecierea echilibrului delicat al schimbului de oxigen care susține Pământul.” – Flavius Coman
La fel ca și Olafur Eliasson, Flavius aduce în spațiul expozițional un element organic, pe care fiecare dintre vizitatori îl percepe ca fiind viu. O plantă de aloe este conectată cu ajutorul unor senzori la un soft care citește interacțiunea dintre om și plantă, la atingerea frunzelor cel care interacționează poate să vadă și să audă reacția plantei la atingere.
Utilizarea tehnologiei, ca și canal de transmitere a unui mesaj, diferențiază lucrarea “O2 Touch” de lucrarea “Riverdbed” prin faptul că în scenariul prezentat de Flavius Coman, experiența interacțiunii observatorului cu lucrarea de artă se mută de la un nivel contemplativ la un nivel faptual – adică celui care vede îi sunt prezentate dovezi care susțin ipoteza lucrării.
Este un moment propice pentru astfel de proiecte în lumea artei, deoarece suntem martori de ceva vreme la schimbările naturale climatice și ca umanitate conștientizăm tot mai tare felul în care interacțiunea umană asupra naturii poate să creeze scenarii dezastruoase, însă prin astfel de lucrări ni se pot prezenta și variante prin care umanitatea are capacitatea de a genera scenarii pozitive încluzive.
“O2 Touch” este un astfel de proiect, care prin senzibilitate și dovezi concrete reușește să reunească pragmaticul și creativitatea minții umane într-un loc de start pentru un viitor posibil utopic.
Flavius Coman este student la master în anul I, în cadrul Facultății de Teatru și Film, UBB, la specializarea Digital Interactive Arts.
Lucrările sale sunt inspirate de natură, acestea având natura ca temă centrală sau utilizând elemente provenite din natură sau inspirate de forma cât mai organică specifică lumii naturale.
Prin munca sa, Flavius își propune să creeze experiențe cât mai interactive și imersive și care să genereze emoții.
artist, Expoziția Laborator Speculativ Doar Mâine 1.0, interactive art, Laborator Speculativ Doar Mâine, new media art
Follow Us
Recent Posts
Categories
- ACTIVITĂȚI 11
- BLOG 13
- Uncategorized 1
Tags
artist Artist talk atelier character design citizenscience Conference Conferință Create Your World design de produs Expoziția Laborator Speculativ Doar Mâine 1.0 expoziție Film futuring game design inaturalist interactive art Laborator Speculativ DM Laborator Speculativ Doar Mâine mediere culturală new media art particles Post-educația. Pedagogii ale crizei 2023 Prezentare product design proiecte public team building TM2023 workshop Youth Exchange
Leave a Reply